Blog 6, november 2016:

Monique Bart, 44 jaar, moeder van Joe (11) en Kate (6), eigenaresse van B&B Guesthouse Casa Verdazul, vinoloog, occasioneel event- & wedding planner en sinds 2005 woonachtig in het mooiste plekje onder de Portugese zon: Casa Verdazul – Tavira – Oost-Algarve – Portugal.

Spring maar achterop…

Ik zou werkelijk geen andere plek kunnen verzinnen waar je zulke mooie buitenactiviteiten kunt uitoefenen als in Algarve. Ter land, ter zee maar ook in de lucht, en dat het hele jaar door. Hoog zomer voornamelijk voor de zee- en de lucht activiteiten, het voor- en naseizoen voor de meer actievere landsporters. En dan heb ik het over golfen, fietsen en wandelen.

Golfen doe ik zelf niet, alhoewel er wel een golfclinic in de planning zit. Mijn gasten vragen me hoe de banen hier zijn en ik spreek dan toch het liefst uit ervaring. Oppassen geblazen op de baan dus! Maar over het golfen een andere keer meer. Om alvast wél een leuk gegeven te noemen: in een straal van 35 kilometer rondom Casa Verdazul heb je maar liefst 9 mooie banen.
Nu: fietsen! Als je bedenkt dat er tal van pittoreske dorpjes, rustige weggetjes, afgelegen en onbekende bezienswaardigheden, een schitterende natuur en verscholen barretjes en restaurantjes in Oost-Algarve zijn….dan vraag je je af waarom niemand hier mooie fietsroutes van gemaakt heeft. Want buiten de standaard routes langs de doorgaande wegen, zijn deze er namelijk niet.
“Niet kunnen” of “niet willen” staan nu eenmaal niet in mijn woordenboek, en “creëer zelf iets wat je mist en wat er niet is” juist wel, dus een mooie uitdaging was geboren!

Bepakt met een paar gedetailleerde kaarten van de omgeving, een fles water en een bandenplakset sprong ik op de fiets. Wat een genot! Zelfs na 11 jaar in Algarve word ik nog steeds verrast door de schoonheid van dit land en de vriendelijkheid van de mensen. Mooie gesprekken met de plaatselijke bewoners, die uitleg geven aan de bezienswaardigheden en die de leuke plekjes aanwijzen.
Moe maar voldaan keer ik aan het einde van de dag terug naar Casa Verdazul, alwaar ik mezelf even de tijd gun om te ontspannen onder de olijfboom op het terras bij het zwembad. Later op de avond werk ik de route van die dag uit op de pc en jawel, fietsroute 1 is een feit!

Inmiddels liggen er 4 tot in de puntjes omschreven fietsroutes voor u klaar, die uiteraard ook bewandeld kunnen worden.
Als culinaire liefhebber ontbreken de stopplaatsen op de routes natuurlijk niet. Veelal zijn dit kleine en lokale eethuisjes waar moeders achter de pannen staat en de meest geurige gerechten zelf op tafel serveert.

Ik zou zeggen: Spring maar achterop!