Blog 4, juli 2016:

Monique Bart, 44 jaar, moeder van Joe (11) en Kate (6), eigenaresse van B&B Guesthouse Casa Verdazul, vinoloog, occasioneel event- & wedding planner en sinds 2005 woonachtig in het mooiste plekje onder de Portugese zon: Casa Verdazul – Tavira – Oost-Algarve – Portugal.

In geuren en kleuren…

Wat een genot om met zo’n vakman als fotograaf Ron Isarin mijn wekelijkse inkopen op de versmarkt van Tavira te doen. Een vroege start, want alleen dan heb je op de Mercado Municipal de beste keus. Een bonte mengeling van geuren, kleuren en lokale producten: vis, vlees, groente, fruit, kruiden, zout, honing, bloemen en meer…

De vissers hebben net hun boot uitgeladen en rijden de mooiste vissen op rammelende karretjes de hal binnen. Midden in de nacht varen ze al uit, zodat ze een goede vangst op de markt te kunnen presenteren. Het is hoogzomer en de beste tijd voor verse tonijn. Lokaal gevangen in de wateren van Tavira en grote favoriet op mijn menu. Rauw, gegrilld, gebakken, gedroogd, alle varianten mogen van mij. Tonijn; in de pocket dus!

Er zijn veel vissoorten verkrijgbaar, in allerlei maten, kleuren en smaken. Een pracht om te zien hoe de visboeren luidruchtig hun waar aanprijzen. En dan die snelheid waarop alles wordt ingepakt en de altijd afgeronde ‘boter bij de vis’ wordt geregeld! Dourade, Cavala, Peixe Espada, Pargo, Sargo, Sardientjes, Carapau en nog veel meer lekkers waar ik de naam niet eens van weet. Je koopt de vis met alles er nog op en aan, met een beetje geluk wordt hij nog net schoongemaakt. In de meeste restaurants zie je ze ook in zijn geheel op je bord zelfs nog naar je kijken, zo van de grill. Voornaamste reden dat je de vis zo geserveerd krijgt, is dat de vis zo de beste smaak behoudt. Behalve een goede dosis zeezout, tevens een heel mooi lokaal product, en een mooi glas wijn heeft de vis verder ook echt niets nodig.

Maar vandaag dus tonijn! Vervolgens naar mijn favoriete boerinnetje voor de heerlijkste groente en fruit. Alles onbespoten en vers van het land. Nergens vind je betere tomaten als bij haar. Zoveel smaak, we kennen het bijna niet meer, je proeft de zon er letterlijk in! We mochten haar mooie groenten en fruit fotograferen, maar zelf was ze toch te verlegen voor een plaatje. Of is dat toch de typische Portugese bescheidenheid?

De kleurrijke foto’s van Ron zeggen eigenlijk meer dan mijn woorden. Beter nog: ben je in de buurt, ga gewoon een kijkje nemen en proef de sfeer. Doe je inkopen en voel je welkom om in de buitenkeuken van Casa Verdazul een (h)eerlijke maaltijd voor te bereiden.
En ik adviseer natuurlijk graag een mooie wijn erbij, want zoals mijn vader altijd zei: ‘een menu zonder wijn is als een dag zonder zon’!

Een zonnige dag gewenst en “até breve”!

Monique

Foto’s van Ron Isarin, met dank.