Blog 7, januari 2017:

Monique Bart, 44 jaar, moeder van Joe (11) en Kate (6), eigenaresse van B&B Guesthouse Casa Verdazul, vinoloog, occasioneel event- & wedding planner en sinds 2005 woonachtig in het mooiste plekje onder de Portugese zon: Casa Verdazul – Tavira – Oost-Algarve – Portugal.

Het topje van de ijsberg…

Toch een beetje raar om begin januari vanuit een zonnig Algarve over een ijsberg te schrijven! Ik ben zelf net teruggekomen uit Nederland, en ben daar toch een beetje geraakt door een gevoel van ongelukkig- en ontevredenheid die leeft onder de Nederlanders. Natuurlijk is dit mijn gevoel, maar voor mij toch een reden om dit jaar te beginnen met wat serieuze materie en uitingen van bezinning.

Die ijsberg dus! Zie je die bevroren top voor je? Zet daar een heerlijk Portugees zonnetje op en jawel, het ijs gaat smelten. Door de jaren heen zijn er groeven ingesleten waardoor het water naar beneden stroomt. Op zich niet zo heel spannend, maar een dierbare vriendin van mij maakte hierin een mooie vergelijking met het leven dat je leeft. Stel je je eens voor dat die groeven jouw vastgeroeste gedrag, gedachten of gevoelens zijn. Nu is het heel natuurlijk dat jouw gedrag die ingesleten groeven van die ijsberg volgen. Je doet en denkt en voelt dus dingen die je altijd al zo deed, dacht of voelde maar waar je misschien toch niet helemaal, of helemaal niet, happy mee bent.

Mijn wens voor iedereen in 2017: doe eens gek en daag jezelf uit! Ga die groeven in die ijsberg uithakken en kijk eens wat je kunt veranderen waar je niet blij van wordt. Want ja, dat kun je dus. Kost een beetje tijd en moeite, maar het is het uiteindelijk zeker waard en wellicht creëer je win-win situaties. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag: ben ik wel gelukkig op het plekje waar ik zit? Vind ik mezelf eigenlijk wel leuk met hoe ik ben en wat ik doe? Breng ik mijn kostbare tijd wel door met de mensen waar ik me fijn bij voel?

Schiet mij hier toch het mooie liedje De Steen van Paul de Leeuw te binnen: “omdat door het verleggen van die ene steen, de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan”. (zal hij het nog weten, dat hij aan de rand van het zwembad van Casa Verdazul heeft gezeten?)
Intens gelukkig knalde ik het nieuwjaar op 1 januari in met de mensen die me zo dierbaar zijn. Terug in Portugal zette dit gevoel zich voort tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsduik op Praia de Barril. Eén van de 10 mooiste en schoonste stranden van Europa en op slechts 5 kilometer rijden vanaf Casa Verdazul. Het werd een zonnige middag met onze vrienden, inclusief 19 kids, mooie gesprekken, tapas, zand en (veel) bubbels.

Terug in de auto hoor ik de kinderen op de achterbank met elkaar kletsen. Kijk, wat een mooie kleuren in de lucht, Joe, zie je die ezel daar? Mama, de zee lijkt wel blauwer dan vorig jaar, hey wat mooi, die zwerm ooievaars in de lucht! Het is nog maar begin januari en mijn hart maakt een verrast sprongetje als ik de eerste amandelbomen volop in bloesem zie staan. Algarve licht roze op….het voorjaar is niet ver weg meer!

Nee, lieve mensen, die vette bankrekening werk ik heel hard voor maar heb ik nog niet. Maar ach….wat voel ik me rijk!
En dat was mijn tipje van de ijsberg. Een goed jaar gewenst!