Blog 5, september 2016:

Monique Bart, 44 jaar, moeder van Joe (11) en Kate (6), eigenaresse van B&B Guesthouse Casa Verdazul, vinoloog, occasioneel event- & wedding planner en sinds 2005 woonachtig in het mooiste plekje onder de Portugese zon: Casa Verdazul – Tavira – Oost-Algarve – Portugal.

Home sweet home…

Waar zou ik voor kiezen als ik op zelf op vakantie zou gaan? Een kleinschalig B&B in een zonnig klimaat en mooie omgeving, tuin met zwembad en wat vermaak voor de kinderen, fijne accommodatie dat schoon en fris is. Tja….als dit alles je eigen thuis en werkomgeving is, waarom moet je dan nog op vakantie?

Toch gebeurde het dit jaar. Een lieve vriendin bood aan om op B&B Casa Verdazul te passen. Best een raar gevoel dan hoor…om na 11 jaar voor het eerst écht op vakantie te gaan. En wel in eigen land. Loslaten geblazen!
Lissabon was ons eerste stoppunt. Werkelijk een prachtige stad die we als ware toeristen in de tuk-tuk doorgecrossed zijn. Helaas bleek bijna iedereen die we tegenkwamen last te hebben van de extreme warmte (+ 40ºC), zodat de vriendelijkheid ver te zoeken was.
Beter werd het toen we richting het noorden vertrokken waar we hele uiteenlopende indrukken opdeden. Het indrukwekkende bedevaartsoord Fatima, waar zieke en gehandicapte mensen letterlijk op hun knieën het pad naar verlossing of genezing afkruipen. Ruige kliffen langs de kust en overvolle toeristen oorden waar de goede Portugese keuken helaas verdwenen is. Afdrukken van dinosaurusvoeten in een verlaten vallei en minigolfen onder de geurende eucalyptusbomen. Luxe- en ook minder luxe hotels en restaurants waar Joe en Kate zich als ervaren globetrotters gedroegen. De prachtige en rijke universiteitsstad Coimbra, waar we helaas alleen met de auto doorheen reden. We komen zeker terug!

En dan de volgende grote stad: Porto. Wat een verademing. Direct waren we allemaal verliefd op deze mooie stad die we vanuit ons leuke city appartement in alle facetten konden ervaren. Het bruist, alles lacht en is vriendelijk. Heerlijk, nee wat zeg ik: voortreffelijk eten en toppers qua gastvrijheid en gezelligheid. Leuke straatjes met designwinkels, mooi ingericht, uitnodigende koffiezaakjes en talentvolle straatartiesten die de sfeer compleet maken.

Next stop: het uitgestrekte wijn- en port gebied Douro waar we logeerden bij het bevriende wijnhuis Quinta de la Rosa. Stel je voor: een hapje en een koel glas aan de rand van het zwembad waar de twee kinderen zoet met elkaar spelen, een heerlijk briesje door de bomen, een adembenemend uitzicht van de ondergaande zon over de Douro rivier. Idyllisch toch? Inderdaad ja, 5 minuten mocht dit duren….totdat Joe en Kate dit beeld luidruchtig verstoorden met pesterijen en elkaar dwarszitten. Herkenbaar?

Onderweg terug naar het zuiden werden we verrast door een super georganiseerd en kleinschalig family resort, waarbij de naam de lading geheel dekt. Perfect voor de hele familie. Alles klopt er, de kamers, een perfecte keuken voor alle leeftijden, slechts drie zwembaden inclusief een spa & wellness en personeel dat snapt wat de kleine- én de grote gast wilt. Alsof Joe niets anders doet, bestelt hij in een kakkerig upper class English ‘as a starter I would like the canneloni’…. Pas hier komen we erachter dat Joe structureel het duurste op het menu bestelt. ‘Ja, dat moet wel goed zijn toch?’, was zijn verklaring!

En dan: ‘home sweet home’. En ‘home’ is dan niet alleen ons eigen huis, maar ook mijn mooie stadje Tavira. Met haar authentieke gebouwen, de prachtige lichtinval over de rivier en de fijne, eenvoudige en oh zo vriendelijke mensen. Met plezier mocht ik direct weer met fotograaf Ron Isarin op pad om een mooie coverfoto voor deze uitgave te maken.

Reizen is leuk, het geeft je inspiratie. Reizen met kinderen is ontzettend leuk, je geeft ze zoveel mee en je maakt ze nieuwsgierig. Reizen maakt je ook tevreden en trots, tevreden met en trots op dat het in mijn eigen B&B allemaal best wel heel goed klopt. Het klopt wat betreft sfeer, kwaliteit, gastvrijheid, inrichting en omgeving. Én de goede bedden niet te vergeten. Weer heerlijk geslapen in eigen bed; ‘home sweet home’.

Cover foto en foto Tavira van Ron Isarin
Overige foto’s : eigen maak
Met dank aan Casas de Portas; de leukste souvenirs winkel van Tavira en omstreken.